LES COLONITZACIONS GREGUES

“En el mar Mediterrani hi havia tantes colònies com granotes al voltant d’un estany” – Plató

Presentació TEMA

LES COLONITZACIONS GREGUES

 • A partir del segle VIII a.C., alguns grecs van abandonar Grècia i Àsia Menor per fundar noves ciutats al voltant del Mediterrani i el Mar Negre.

Per què els grecs van colonitzar el Mediterrani (CAUSES)

1C

 1. L’augment demogràfic i l’escassetat de terres de conreu van fer que la població emigrés a la recerca de terres fèrtils que li permetessin subsistir.
 2. El creixement del comerç i la necessitat d’exportar productes [ceràmica, armes, oli d’oliva i vi] van activar el transport marítim.
 3. A més, la manca de metalls, com l’estany i el coure, i cereals va fer que els grecs sortissin a la recerca de noves terres.
 4. Els enfrontaments polítics en algunes polis va obligar els seus ciutadans a emigrar cap a altres llocs per tal d’evitar lluites internes
 • Els grecs eren uns experts navegants per la necessitat de comunicar-se entre les diferents illes. Aquest fet va facilitar l’emigració. 

 

 • L’augment de la població de les polis i la falta de terres per cultivar van ser les principals causes de l’emigració.

augment població-slide_21

 • Els emigrants grecs van recórrer les costes a la recerca de locs adequats per fundar una nova ciutat o colònia. Totes eren semblants: tenien un bon accés per mar; era un lloc fàcil de defensar; tenien aigua potable pròxima; estaven prop de poblats indígenes amb els quals comerciaven.

Captura de pantalla 2018-04-03 a las 8.35.58

mapa colonias focenses

>>>Empúries

empuriesColonia-grega_red

 

Com va ser l’arribada dels grecs a les costes catalanes?

https://odisseu.wikispaces.com/LES+COLONITZACIONS+GREGUES

http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=22982&p_alg=col%F2nies%20grecs

Captura de pantalla 2017-04-04 a la(s) 00.23.00

Per què? Doncs perquè entre els anys 750 aC i 550 aC (segles VIII-VI aC) els grecs van colonitzar tot el Mediterrani. Al llarg d’aquests 200 anys d’expansió, els grecs van difondre entre els habitants de les colònies el concepte de panhel·lenisme:

 • Van reproduir l’esquema polític de les metròpolis.
 • Van aprendre la seva llengua grega i la seva cultura.
 • Van desenvolupar el comerç i les petites indústries.

L’esperit aventurer dels grecs va acabar quan l’imperi persa va amenaçar les colònies gregues del Mediterrani oriental i quan cartaginesos i etruscos van iniciar la seva pròpia expansió.


PREGUNTES PER GRUPS:

GRUP 1: DE QUINES ZONES VAN PARTIR ELS GRECS PER FUNDAR LES SEVES COLÒNIES?

DANI,GERARD,SELENE,LUCIA.P,JOAN.C,CARLOS.

DE QUINES ZONES VAN PARTIR ELS GRECS,PER FUNDAR LES SEVES COLÒNIES?

L’Hellade estava formada per diferents civilitzacios de l’antiga Grècia comprenia des del mediterrani occidental fins l’orient mitj incloses les illes gregues.Els Grecs partien des de Focea,Atenes,Tebes,Corint,Esparta,Millet…

A Focea els grecs emigraven a altres llocs perquè la població grega va crèixer, el desenvolupament de la navegació…

Els principals llocs a on van anar van ser: Massalia, Empòrion, Cumes, Messina, Òlbia, Sinope, Trebisonda…

 

 

 

 

 

 

 

 

1B:Alguns grecs van abandonar Grècia i Àsia Menor per fundar noves colònies al voltant del Mediterrani i del Mar Negre. Van migrar des de Focea, Atenes, Milet, Tebes, Cornit i Esparta.

Però una de les colònies més curioses va ser Focea, la qual va migrar a Empòrion, a on es van trobar amb els Ibers. Ells tot i que no parlaven el mateix idoma es van entendre en la majoria de coses, i tan com els Ibers com els de Focea van aportar noves idees i nous objectes a la manera de viure de tots dos,

GRUP 2. QUINES VAN SER LES GRANS ÀREES DE COLONITZACIÓ DELS GRECS? ESMENTA ALGUNA COLÒNIA QUE HI HAGI A CADASCUNA D’AQUESTES ÀREES.

1B Judith Rodriguez, Mar Sanromà, Danna Aguilera, Jordi Escofet: L’historia de la antiguetat en Espanya habitualment es presenta dominada per les cultures Zeltes i Romanes. En cambi, altres moltes influencies, fins ”Els fills valents de Zeus” van apareixer i van fundar colònies en terres iberices. La llarga vida de la ciutat d’Empùries va acabar a principis de la època medieval, peró les ruines haiades en elles per els arqueólegs, encara permeten disfrutar de l’experiencia d’una increible barrega de cultures concentrades en un unic lloc.

Trevisonda, Sinope, Òlivia, Bizansi, es localitzaben en el Mar Negre

Esa van fondar colonies al mediterrani oxidental

 

GRUP 3. QUINES RAONS VAN MOTIVAR ELS GRECS PER EMIGRAR?

1C: L’augmen de la població i l’esscassetat de materials i la falta d’ espai van ser varies de les raons per les quals  els grecs van emigrar.

Un clar exemple van ser els foceus que degut a la pobressa van desafiar a l’oceà i van navegar fins a l’Occident.

Ja que eren molt bons navegants, van emigrar en vaixell cosa que va facilitar molt l’emigració.

1BLes raons per les quals van enmigrar són: la manca de terres i l’augment de població. Embarcaven en unes naus empeses per remers i veles. Van anar pel mar perquè eren uns experts en navegació.

 

GRUP 4. CREUS QUE, SI NO HAGUESSIN ESTAT EXPERTS NAVEGANTS, ELS GRECS S’HAURIEN AVENTURAT A EMIGRAR? PER QUÈ?

1rA-Laura.C,Alex.B,Aitana.G,Anna.M,Alex.M

Creiem que encara que els grecs no fosin expertsa navegants haurien enmigrat igualment, encara que no aguesin colonitzat tot el Mediterrani.Ja que a causa de  la falta den terreny, l’augmentacio de població,les guerres i el sistema politic.Els pobladors de grecia volien crear unes altres polis, tenir mes comerç, tenir mes terres i tenir una vida amb cualitat.

 

 

GRUP 5. DEFINEIX METRÒPOLI I COLÒNIA. QUINS VINCLES S’ESTABLIEN ENTRE TOTES DUES?

1r A  Arnau Gallardo, Inés Zaballos, Lucía Vera, Mateo Méndez:

Una metròpolis és una ciutat de gran extensió i amb molts habitants (ciutat mare).

Una colònia és un grup de persones d’un mateix origen geogràfic o el lloc on s’estableix aquest grup de persones ( ciutat filla).

La relació que s’estableix és que les colònies surten d’aquesta metròpolis i formen petities ciutats amb les mateixes cultures, idioma i també hi ha moviment comercial entre elles.

1C. Metropolis es la ciutat principal on neixen les colònies que van a poblar altres terres allunyades que intenten semblarse el mes possible a la seva ciutat “mare”.

Els vincles eren que les metròpolis sortien les polis hi per fundar el pobleho feia exactament igual que la seva ciutat (la metropolis ) tambe hi havia vincles de comerç, la familia…

 

GRUP 6. COM ES FUNDAVA UNA COLÒNIA?

1A. Raúl, Kevin, Nico, Sergi i Regi.

Quan trobaven un lloc apropiat, els nous colons desembarcaven i fundaven una nova ciutat es a dir una colònia. S’ inspiraven en les seves antigues ciutats.

Per navegar a la nova terra utilitzaven la funció de cabotatge, que era anar per la costa. Quan arribaven establien tot el necessari  per viure.

Però tot aixó no es podía fer sense l’ ordre dels deus, ho habien de preguntar.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s